Gensyn med Downton Abbey på Highclere slot

Gensyn med Downton Abbey på Highclere slot

 søndag d. 31. januar 2021 kl. 10:31 af Jens

Britisk overklasse, en egyptisk farao og en forbandelse, fantastisk engelsk serie, afternoon tea og en lille lur i træernes skygge. Et besøg på Highclere slot i Hampshire, Storbritanien rummer mange overraskelser.

Øjnene på vejen

Ad de små engelske veje I Hampshire kommer Highclere slot pludselig og majestætisk til syne bag træerne. Jeg sidder med den samme fornemmelse I maven som Charles Ryder I Evelyn Waughs tidsbillede Brideshead Revisited. Som Charles føler man en enorm fascination af den engelske overklasse, men at man ikke helt hører til.

Og så alligevel ikke, for Highclere slot er mest kendt som lokation for Julian Fellowes Downton Abbey.

Og hvor stemningen er dyster på Brideshead, ja så er der nok upstairs og downstairs på Downton Abbey, men også en underliggende følelse af samhørighed og "feel good" stemning.

Og det er med de øjne jeg møder Highclere.

Mødet med Highclere og Carnarvon

Det er en fornøjelse at gå det sidste stykke op mod selve slottet. Med sine 4 hjørnetårne og centrale hovedtårn står det majestætisk på en lille forhøjning. Med idyllisk udsigt over marker med græssende får og slottets egne skove ligger slottet. Jeg bliver hvergang overrasket over hvorledes det er lykkedes datidens landskabsplanlæggere, at få slottet til at smelte harmonisk ind I sine omgivelser.

Og hvis man tænker sandsten, gotisk ornamentering - hvor har jeg set det før - ja så er den god nok.

Den engelske arkitekt Charles Barry tegnede både Highclere slot og Parlamentsbygningen I London.

Slottet er residens for Jarlen af Carnarvon og har været det siden 1679. Lige nu er det d. 8. Jarl af Carvarnon og hans hustru der bebor slottet. Det er bl.a. deres fortjeneste, at slottet nu er en verdenskendt turistattraktion.

I Downton Abbeys sikre  favn

Har man som jeg fulgt med I Downton Abbey, er det en særlig oplevelse, at komme med indenfor på slottet. Det er sjovt, først at gå igennem indgangsdøren ind I den store hall, at vandre igennem de store stuer og besøge nogle af værelserne ovenpå. Snakken går hurtigt, var det ikke her at dette eller hint skete I serien. Man forventer næsten at støde ind I Carson, Lord Grantham eller en af de mange andre figurer fra serien på vejen rundt på slottet.

Slottets indre er let genkendeligt fra serien, men der er også små tegn på, at slottet er hjem for den nuværende Jarl. Her er nyere paperbacks på sengenes sideborde og fotografier af den nuværende Jarl og hans familie på væggene.

Den egyptiske forbindelse

Hvis man som jeg holder af egyptologi er Highclere en lille perle. Historien om George Herbert, d. 5. Jarl af Carnarvon (1866-1923), er fascinerende. Efter en alvorlig bilulykke tog han til Egypten på rekreation. Her forelskede han sig I egyptologien og finansierede en del af Howard Carters udgravninger I Theben området ved Luxor bl.a. i Kongernes Dal. Så da Tuthankhamons grav var opdaget af Howard Carter, ja så stod den 5. Jarl sammen med sin datter på første parket da graven blev åbnet.

Hele historien om den 5. Jarls fascination af egyptologien findes som en spændende udstilling I slottets kælder. Her er replika af mange af de kendte fund fra Tutankhamons grav og Jarlens egen egyptiske samling - der forøvrigt blev fundet i skabe imellem 2 dobbeltdøre I stuetagen tilbage I 1987.

Den 5. jarl døde I Egypten I 1923 - bare nogle måneder efter åbningen af Tuthankhamons grav og det affødte historierne om den evige forbandelse fra Kongernes dal.

Tid til afternoon tea og at promenere

På Higclere kan man få en helt traditionel engelsk eftermiddagste - after noon tea. Jeg ville have elsket, at få det på selve slottet, men her må man nøjes med det såkaldte "coach house" bag slottet. Til gengæld er det godt. Små lækre finger sandwiches med agurk, laks, æg, koriander kylling og lækre dressinger. Scones med smør og jordbærsyltetøj, mini sandkage med vanilie crème, chokolade og passions tærte og gulerodskage med ingefær. Hertil te af en god kvalitet og naturligvis et lille glas af Highcleres champagne (som er en Perrier Cuvee Royal I forklædning).

Efter Afternoon tea har man brug for at slå mave. Parken omkring Highclere er heldigvis ret stor og det er nemt at finde et træ hvor man slumre lidt. Vælg et træ med behagelig skygge og udsigt mod skovene og den gamle golfbane eller de græssende får - det giver ro.

I selve parken findes også en egentlig have med blomster og smukke træer. På en sen eftermiddag I den engelske sommer er det en dejlig gåtur, at slutte besøget på Highclere af med. Luk øjnene og man kan næsten mærke vesten, tweed jakken og sixpencen på hovedet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor ligger Highclere slot ?

Highclere ligger ca. en time vest for for London med bil ved byen Newbury i Hampshire. Der er 80 km fra Heathrow Lufthavn. Highclere Slot ligger ideelt for en rundrejse vest for London, hvor I bl.a. også kan besøge Windsor Castle, Churchills Blenheim og Oxford.

Hvad koster det at besøge Highclere slot ?

I 2021 koster det 24 pund for voksne og 14 pund for børn at besøge Highclere. Billetten giver adgang til slot, have og den egyptiske udstilling. Billetter med kun adgang til slot og have eller egyptisk udstilling koster 17 pund for voksne og 11 pund for børn.

Afternoon the i "the Coach House" koster 35 pund per person.

Se alle billettyper og priser

Hvor finder jeg mere information om Highclere slot ?

Highclere har en fin hjemmeside med masser af inspiration. Her kan du finde alle åbningstider og mere information om selve slottet, overnatning på slottets egne Lodges, Carnarvon slægten, arrangementer og billetter.

Highcleres egen hjemmeside

Hvornår er det bedst, at besøge Highclere slot ?

Jeg vil klart anbefale et besøg I sommermånederne, hvor park og have står smukkest. Hvis det er muligt, så besøg slottet på en hverdag - der er færre besøgende.

Hvor kan jeg overnatte nær Highclere slot ?

Man kan bo på Highclere Estates Lodge som hører under slottet. Du kan læse mere om disse overnatningsmuligheder på slottets egen hjemmeside.

I området omkring Newbury, Hampshire er der masser af overnatningsmuligheder. Her kan du bo billigt på Moteller som Days Innog Travelodge eller vælge en af de mange kroer i området. Jeg har bl.a. selv boet på Hare and Hounds som er en rigtig hyggelig landevejskro med en god og meget traditionel pub og restaurant.

Find hotel på Momondo
annoncelink

annonce
annonce
MØD JENS

MØD JENS

En erfaren rejsende på så mange måder. En globetrotter med erfaring at dele. En historiefortæller med historier at fortælle. En lidenskabelig tro på at rejse. Født i Danmark - rejsende i hele verden.

annonce

Tilmeld dig mit nyhedsbrev

E-mail adresse er OK
Du har ikke indtastet en gyldig emailadresse
annonce

Bedøm mit site

Hvad synes du om Travel with Jens ? Giv mig fra 1 til 5 stjerner ...
Andre brugere har bedømt mit site til  ud af 5 baseret på bedømmelser.
A LIETO INTERNATIONAL SITE